Saveti

Koje namirnice štetno deluju na kožu?

Namirnice štetne po kožu

Da li se osećate umorno i vidite u ogledalu kožu bez trunke sjaja? Ako je odgovor potvrdan, vreme je da počnete da pazite na ishranu. Koža se prvo neguje iznutra, tako da ako vam ishrana nije adekvatna, to će kad tad biti vidljivo i na vašoj koži. Zbog toga konzumiranje određenih namirnica može pomoći u poboljšanju tena i sjaja kože. Takođe, stalno konzumiranje nekih štetnih namirnica, uzrokuje razne kožne probleme.

Namirnice koje su dobre za kožu postaju popularne među poznatima iz dobrog razloga – one zaista dobre deluju na kožu! I obratno, namirnice dokazano štetne po kožu bivaju sve manje prisutne na tržištu.

Kako hrana utiče na kožu?

Kao što kaže izreka, „ti si ono što jedeš“, hrana koju konzumirate takođe može uticati na zdravlje vaše kože.

Koža je najveći organ u telu i pruža zaštitu od štetnih spoljnih elemenata poput sunca, zagađenja i bakterija, zbog čega ono što jedete može uticati na izgled i kvalitet vaše kože na više načina.

Na primer, određene namirnice su bogate upalnim supstancama koje mogu povećati crvenilo i oticanje. Druge namirnice su bogate šećerom i drugim jednostavnim ugljenim hidratima, što može izazvati oslobađanje insulina i hormona koji podstiču upalu. A opet, neke namirnice su pune toksina koji mogu oštetiti ćelije kože i podstaći stvaranje bora. Dakle, loša ishrana može uticati na vašu kožu.

S druge strane, konzumiranje puno voća i povrća može pomoći u poboljšanju tena, dok je hidriranje organizma putem uzimanja dovoljno vode ključno za održavanje zdrave i čvrste kože.

Dakle, ako želite da vaše lice izgleda sjajno, promena ishrane može biti ključna!

Koje namirnice morate da izbegavate?

postoje određene namirnice koje mogu da dovedu do problema sa kožom, poput akni, suvoće i preranog starenja. Ukoliko želite da vaša koža izgleda najbolje što može, potrebno je da izbegavate ove namirnice koje su najveći neprijatelji zdravlja vaše kože.

Šećer

Slatkiše obožavamo svi, ali šećer nije dobar za našu kožu. Ishrana bogata prerađenim šećerima može izazvati prevremeno starenje, upale i akne. Prerađeni šećeri dovode do naglog skoka nivoa insulina, što aktivira upalni proces u celom telu. Koža je izuzetno osetljiva na štetne efekte šećera.
Osim toga, prerađeni šećeri mogu uzrokovati glikaciju, proces u kojem se šećeri vezuju za proteine u organizmu, što dovodi do oštećenja kolagena, proteina koji održava čvrstinu i elastičnost kože. Oštećeni kolagen uzrokuje bore, opuštenost kože i gubitak sjaja.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi sadrže hormone koji mogu izazvati akne. Osim toga, oni su često bogati zasićenim masnoćama koje mogu začepiti pore i izazvati mitisere i druge nepravilnosti na koži. Konačno, mleko i drugi mlečni proizvodi sadrže laktozu koju neki ljudi teško vare. Neprobavljena laktoza može uzrokovati upalu koja se može manifestovati kao crvenilo, otok i akne.

Masa i nezdrava hrana

Ubrzajte metabolizam i pospešite gubitak kilograma, ali pazite šta jedete! Kada jedemo prerađenu hranu, telo luči višak sebuma, koji može zapušiti pore i izazvati akne. Masti u ovakvoj hrani takođe mogu ostaviti tragove na našoj koži, što dovodi do dosadne i bezlične kože.

Visokoglikemijska hrana

Visokoglikemijska hrana može dovesti do povećanja nivoa insulina, što može izazvati upalu i povećanu proizvodnju sebuma. Ovo može blokirati pore i dovesti do pojave bubuljica. Pored toga, visokoglikemijska hrana može takođe aktivirati oslobađanje zapaljenskih hemikalija koje mogu oštetiti funkciju zdravih ćelija kože i dovesti do preuranjenog starenja.

Alkoholna pića

Kada je u pitanju alkohol, on je diuretik i dovodi do dehidracije organizma, što može isušiti kožu i učiniti je podložnijom borama. Takođe, alkohol povećava upalu, što može uzrokovati crvenilo, oticanje i otečenost. Pored toga, konzumiranje prevelike količine alkohola može dovesti do rozacee, stanja u kojem se krvni sudovi u licu šire.

U cilju očuvanja zdravlja kože, preporučuje se da se izbegavaju gore pomenute namirnice ili da se konzumiraju umereno. Takođe, važno je redovno hidrirati organizam i primenjivati ​​odgovarajuću negu kože.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *